Svenska kyrkans skogsutredning är just nu ute på remiss. Utredningen innehåller viktiga förslag för att värna skogens existentiella, andliga, sociala och hållbara dimensioner och värden, förutom de strikt ekonomiska. Naturskyddsföreningen i Stockholms län har lämnat sina synpunkter på utredningen. Och även du som privatperson kan tycka till om utredningen för att påverka en av landets största skogsägare.
Utredningen har initierats av kyrkostyrelsen för en omställning av kyrkans förvaltning av skogen. Omställningen ses som nödvändig för att vara en trovärdig kyrka, där ett ansvarsfullt brukande av skogen är en del av kyrkans budskap. Förslagen syftar bland annat till att minska andelen trakthyggesbruk (kalhyggen) till förmån för mer naturnära skötselmetoder, samt att avsätta större andel ekologiskt värdefull skog.
Samarbetet med samerna ges större vikt, där samernas större inflytande är en förutsättning för att Svenska kyrkans ursäkt till samerna blir trovärdig. Utredningens förslag till åtgärder kan leda till att det för Svenska kyrkan initialt blir en något lägre ekonomisk avkastning från dess skogsförvaltning, men också att skogen av olika anledningar kan bli mer ekonomiskt lönsam på sikt. Det kan handla om lägre kostnader för plantering och gallring, ett högre värde på grövre timmer, samt att en ekologiskt mer komplett skog har större resiliens mot klimatförändringar, stormar och betesskador.
Svenska kyrkan bedriver skogsbruk på en relativt stor andel av Sveriges skogsmark – cirka 460 000 hektar, vilket gör dem till Sveriges femte största förvaltare – och genom sin omställning skulle Svenska kyrkan kunna bli en föregångare som inspirerar flera aktörer till att bruka skogen med mer naturnära skötselmetoder.
Idag är den huvudsakliga förvaltningen inriktad på ekonomisk avkastningen av skogen. Därför är yttranden som är positiva till utredningen ett viktigt stöd för kyrkostyrelsen i deras fortsatta arbete med omställningen till ett mer ansvarsfullt skogsbruk.
Svenska kyrkans kyrkostyrelse önskar att så många församlingar som möjligt svarar på remissen, och de har också utformat en svarsenkät som gör det lätt för medarbetarna i församlingarna att svara. Hör av dig till ditt pastorat eller din församling, öppna för ett samtal kring remissens förslag och försök inspirera dem till att skicka in sitt remissvar senast den 25 februari 2025.
Du kan också som privatperson tycka till om remissen, även det senast 25 februari. Läs mer om hur du gör för att tycka till om utredningen här.