Det är söndag och SMHI varnar för blixthalka i länet till kvällen. Blötsnö och regn är på väg och förväntas falla på kalla vägbanor. Jag skulle hellre se att kvicksilvret höll sig längre under nollan, så att stad och land kunde bäddas in i ett fluffigt skyddande snötäcke. Snön ingår i vår historia och är en del av den svenska folksjälen.
Varje år anordnar vi i länsförbundet en konferens för kretsarna i länet. Inför årets event gjorde jag research om just snön och klimatet i Stockholmsregionen. Den visade att östra och norra Sverige värms upp snabbare än resten av landet. Redan nu kommer vintern 2-3 veckor senare här i Stockholm jämfört med för 40 år sedan. Vädret varierar visserligen mycket från år till år men trenden är ändå tydlig. Vi har fått färre dagar med snö och mindre snö. Antalet dagar med frost minskar. Vid nästa sekelskifte förmodas inte isen lägga sig alls på Östersjön längs kusten utanför Stockholm.
Jag hittade också en digital funktion i DN, där man kunde söka på hur mycket koldioxid per invånare som släpps ut i olika kommuner. Boende i Danderyd och Lidingö släpper ut mest, långt över medel i Sverige. I Danderyd släpper de ut nästan dubbelt så mycket mer än vad Parisavtalet tillåter. Det mesta kommer från flygresor tätt följt av “andra transporter”.
Minst koldioxid i länet släpper invånarna ut i Haninge och Botkyrka, mycket beroende på att de flyger mindre. Kanske är det helt enkelt så, att färre i de kommunerna har råd att tillbringa julen på resort i Thailand. Haninge- och Botkyrkaborna ligger under medel i Sverige när det gäller utsläpp men klarar inte heller Parisavtalet.
Motigt? Visst, ibland så. Men allt skulle vara värre utan oss. Kretsarna jobbar med allt från att se till kommunen anställer en vattenstrateg, som i Vaxholm, till att stoppa avverkning i Natura 2000-områden, som i Nynäshamn. Storstockholms Naturguider fyllde 20 år och har gjort långt över 1 000 guidningar. Och vi har bidragit till att boende under inflygningen till Bromma flygplats kommer att få det mindre bullrigt 2025. Inte bara BRA utan även Finnair lämnar Bromma efter årsskiftet. Kvar finns då endast Västflyg som trafikerar sträckan Stockholm-Trollhättan/Vänersborg.
Nästa år jobbar vi vidare för klimatet, den biologisk mångfalden och med andra miljöfrågor – vi här på kansliet tillsammans med frivilliga krafter i styrelsen, i våra arbetsgrupper och i länets kretsar. Och det kan vi göra tack vare stödet från alla medlemmar. Tillsammans verkar vi för en snöigare framtid!
Lena Vängstam
Ordförande, Naturskyddsföreningen i Stockholms län